Premii și distincții

Premii și distincții

Ambasadori culturali 2023

Vasile PINTEA

pictor, grafician, gravor

Vasile Pintea este un artist plastic contemporan, pictor, grafician şi gravor deopotrivă, care a abordat de-a lungul carierei sale stiluri complexe şi diferite, de la gravură şi ilustrație de carte până la portrete şi picturi abstracte. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, are numeroase expoziţii personale în ţară şi străinătate, de asemenea manifestări colective.

Vasile Pintea s-a născut la 20 iunie 1931, Hodoșa, Sărmaș, Harghita, România, având numele adevărat Trifan Pintea.
A absolvit Institutul de Arte “Nicolae Grigorescu” București, abordând de-a lungul carierei stiluri complexe și diferite, de la gravură și ilustrație de carte până la portrete și picturi abstracte. A trăit și creat o perioadă în Paris, unde a fost observat de academicianul Michel Ciry care l-a recomandat Casei De Editură Lacourière – Frélaut, pe unde trecuseră, de asemenea, Picasso și Marc Chagall.

În anul 1975 a început participarea la numeroase expoziţii internaţionale cu grupul de la Paris, revenind periodic în ţară unde şi-a continuat activitatea profesională. În cadrul manifestărilor internaţionale, Vasile Pintea a participat alături de artiştii atelierului Lacourière-Frélaut, artişti bine cunoscuţi precum: Miro, Soulages, Dado, Bernard Buffet, Michel Ciry, Zao Wou Ki, Brien, Prassinos, Lardera şi alţii.

Ca mod de exprimare se remarcă în mai multe genuri ale creației. Fiind apreciat de critici drept un remarcabil desenator, Vasile Pintea abordează figurativul realizând o suită de ilustrații, atât la ediții bibliofile (Ciulinii Bărăganului de Panait Istrati, colecția Luceafărul de Mihai Eminescu, seria de poveşti de Ion Creangă), precum şi numeroase alte ilustrații pentru scriitori contemporani.
Gravura, ca gen de creație, este abordată cu succes, în special xilogravura, acvaforte, acvatinta și gravura cu acul. La începutul carierei artistice realizează și lucrări de artă monumentală: mozaicul de la cofetăria Violeta – Timișoara, mozaicul de la Biserica Baptistă din Timișoara, o frescă la Palatul de Cultură din Cugir împreună cu artistul Atanasie Demian (cel care a pictat între altele și Catedrala Mitropolitană din Timișoara).

Pictura rămâne ca o constantă în creația lui Vasile Pintea, realizând lucrări în compoziție, peisagistică și portret.

De-a lungul carierei participă la numeroase expoziții românești în țară și străinătate, precum și la bienale internaționale.

Vasile Pintea este cetățean de onoare al municipiului Timișoara.

A obținut de-a lungul timpului numeroase premii și distincții precum:

  • 1967 – Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România
  • 1968 – Ordinul Meritul Cultural, Președintele României
  • 1970 – Medalia și Diploma de Membru de Onoare al academiei “Santi Andreea” din Roma (Arte, Litere, Științe)
  • 1978 – Premiul de achiziție Biblioteca Națională a Franței
  • 1979 – Premiul de achiziții Bienala Europeană de gravură Heildelberg
  • 1989 – Medalia și Diploma Centenarului Mihai Eminescu, Centrul Universitar Timișoara
  • 1995 – Premiul internațional “Panait Istrati” Brăila
  • 1996 – Diploma de Onoare pentru merite culturale, Prefectura Județului Timiș
  • 1998 – Premiul pentru ilustrație de carte “Poezii” de Constanța Marcu, Salonul Intenațional de Carte Timișoara
  • 2000 – Diploma de Excelență, Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național a județului Timiș
  • 2001 – Diploma de Cetățean de Onoare al municipiului Timișoara pentru întreaga activitate artistică – Consiliul Municipal Timișoara
  • 2002 – Diploma și Medalia pentru întreaga activitate artistică, Consiliul Județean Timiș
  • 2002 – Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de cavaler, Președintele României.

Gheorghe ZAMFIR

naist virtuoz și compozitor

Gheorghe Zamfir s-a născut în 6 aprilie 1941 la Găești, Județul Dâmbovița. Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit și fluierul lui Pan), reușește să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând naiul în atenția publicului modern.

Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

În 1961, după bacalaureat, se înscrie la Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din București, pe care îl absolvă cu o dublă specializare, în Pedagogie și în Dirijorat pentru cor și orchestră. Pe 24 martie 2005 își susține doctoratul, obținând calificativul summa cum laude pentru teza intitulată Naiul – geneză, evoluție și semnificație, coordonată de profesorul universitar Gheorghe Oprea.

Gheorghe Zamfir aduce schimbări inovatoare naiului tradițional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conținând succesiv 22, 25, 28 și 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal, astfel: naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) și naiul contrabas (30 de tuburi – apărut în 1972). Reușește să obțină câte nouă tonuri pentru fiecare tub, prin modificarea ambușurei. În acest fel devine posibilă interpretarea melancolică la nai a doinelor, cântecelor de leagăn, bocetelor și chiar a unor inflexiuni ale vocii umane. Își asamblează singur naiurile, din lemn de bambus, și le acordează cu ajutorul unei mici cantități de miere de albine introdusă în tuburi. În 2003 confecționează naiul numit Gigantul, având 42 de tuburi, 1,35 m înălțime și 1,2 m lățime.

De-a lungul întregii cariere, Gheorghe Zamfir primește numeroase premii, distincții și medalii, printre care:
• Medalia Vaticanului
• Ordinul Meritul Cultural al Franței
• Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului
• Ordinul Comandorului în Columbia
• Diploma Universității Don Bosco din Roma, de două ori
• Medalia de aur a Asociației din cadrul Academiei de Artă, Științe și Litere a Franței, de două ori
• Premiul Academiei Charles Cros
• Premiul Țitera de aur în Franța
• Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia
• Premiul Internațional Omnia pentru întreaga operă muzicală[12], în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”, ediția 2009
• Ordinul Republicii (Republica Moldova), 2014
• Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler.

Indiferent în care colţ de lume s-a aflat, Maestrul Gheorghe Zamfir nu a încetat să promoveze cultura în care a fost puternic înrădăcinat, acționând constant ca un veritabil ambasador al culturii românești, a reprezentat Timișoara, Banatul, România, a promovat cu o vitalitate copleșitoare încrederea în lumea de mâine, acestea fiind doar câteva argumente care îl recomandă drept una dintre personalitățile definitorii ale culturii contemporane.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support