La nivelul CJ Timiș au au fost întocmite toate documentele necesare demarării procedurii de achiziție pentru încheierea noilor acorduri cadru pentru 4 ani școlari și a contractelor subsecvente aferente anului școlar 2023-2024, pentru furnizarea către elevii din clasele I-VIII și preșcolari a produselor lactate şi de panificaţie, precum şi a merelor.
Plenul Consiliului Judeţean a aprobat, în ședința extraordinară din luna septembrie, proiectul de hotărâre privind asumarea responsabilității derulării și implementării Programului pentru școli al României, în perioada 2023-2029 (șase ani școlari). Cel mai recent contract încheiat a expirat în anul școlar trecut, unul nou, care va fi valabil pentru viitorii șase ani urmând să fie încheiat de instituţia administraţiei judeţene.
Imediat după publicarea în Monitorul Oficial a prevederilor legale prin care s-a aprobat Programul pentru şcoli al României în perioada 2023-2029, Consiliul Judeţean a demarat toate demersurile necesare, astfel încât procedurile de licitaţie să fie urgentate, iar distribuirea către elevii şi preşcolarii din Timiş a produselor lactate şi de panificaţie, precum şi a merelor să se facă în cel mai scurt timp posibil.
Ca măsuri educative, în cadrul aceluiași program și pentru aceeași perioadă s-au stabilit: organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și de lapte și produse lactate sau de activităţi educative practice, organizarea de alte activităţi extracurriculare şi extraşcolare sau abordarea de teme specifice în cadrul curriculumului naţional, inclusiv curriculumului la decizia şcolii, respectiv în cadrul disciplinei opţionale Educaţie pentru sănătate.
Principalele prevederi legale care reglementează Programul pentru şcoli sunt:
- Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 31/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 13/2017, prin care s-a aprobat participarea României la Programul pentru școli al Uniunii Europene, pentru perioada 1 august 2023-31 iulie 2029.
- Hotărârea Guvernului nr. 652/2023 prin care s-a aprobat Programul pentru scoli al României în perioada 2023-2029 și s-a stabilit bugetul pentru implementarea acestuia în anul școlar 2023-2024.
- Ordinul Prefectului nr. 507/25.08.2023, prin care s-a actualizat Comisia pentru aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.652/2023 cu modificările și completările ulterioare, pentru aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2023-2029.
- Ordinul comun MADR și ANAP nr. 346/1718/2023, prin care au fost aprobate criteriile de calificare privind capacitatea ofertanților, a factorilor de evaluare și a caietului de sarcini aferente atribuirii acordului-cadru/ contractului de achiziție publică de produse-fructe, legume, lapte și produse lactate și produse de panificație în cadrul Programului pentru școli al României.
- Ordinul ANAP nr. 1554/2023 prin care a fost aprobată structura și conținutul Documentației standard de atribuire a contractului de achiziție publică/sectorială de produse.
Programul pentru şcoli al României prevede acordarea gratuită pentru preşcolarii din grădiniţele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular, precum și pentru preșcolarii și elevii incluși în învățământul special, de fructe şi legume proaspete, produse lactate şi de panificaţie în limita unei valori zilnice per preşcolar/elev. De asemenea, prin acest program se asigură finanţarea măsurilor educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate.