În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Timiș din data de 22 decembrie 2021 au fost desemnați primii ambasadori culturali ai județului Timiș. Este vorba de dirijorul Cristian Măcelaru și muzicianul Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena.
Consiliul Județean Timiș a introdus în toamna acestui an titulatura de „Ambasador Cultural”, pentru a-i răsplăti pe care au contribuit la dezvoltarea și imaginea Timișului sau au făcut ca, prin realizările lor, județul să fie cunoscut în țară sau în străinătate și pentru promovarea județului Timiș ca destinație culturală și turistică din perspectiva proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.
Județul nostru beneficiază de o viață cultural-artistică, științifică și sportivă extrem de intensă și bogată în performanțe. În același timp, dezvoltarea vieţii culturale la nivel european, este un element definitoriu pentru afirmarea identității naționale.
Cristian Măcelaru
Născut la Timișoara în anul 1980, Cristian Măcelaru a studiat vioara la Liceul de Muzică „Ion Vidu” și apoi vioara și dirijatul în America, la Interlochen Arts Academy din Michigan, University of Miami din Florida și la Rice University din Houston.
Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori.
Cristian Măcelaru este recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale, colaborând cu orchestrele simfonice din aproape întreaga lume.
Câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonista Nicola Benedetti.
Cristian Măcelaru este în prezent dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester din Köln, director artistic al Orchestrei Naționale a Franței și, din acest an, director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu”.
Ioan Holender
Ioan Holender s-a născut în anul 1935 într-o familie de evrei din Timișoara. După stabilirea în Viena împreună cu părinții săi, s-a înscris la Conservatorul de Stat din Viena unde a studiat muzica clasică, după care a început să cânte ca bariton la teatrele de operă din Viena, Klagenfurt și Sankt Pölten.
Începând cu anul 1966 a devenit agent de impresariat artistic și manager muzical la Agenția de teatru „Starka”, pe care a făcut-o faimoasă în lumea artistică și pe care a preluat-o după câtva timp, devenind „Agenția de impresariat artistic Holender”.
A fost director al Operei de Stat din Viena între 1 aprilie 1992 și 30 august 2010, fiind director al celebrei instituții pentru cea mai lungă perioadă din istoria operei vieneze.
Personalitate marcantă a muzicii contemporane a interpretat multe și diverse roluri în opere celebre, multe din acestea și pe scena Operei din Timișoara, locul unde a crescut și s-a format.
Cu toate că a trebuit să se dezvolte în cultura altei țări, Ioan Holender nu a încetat să promoveze cultura bănățeană în care a fost puternic înrădăcinat, acționând constant ca un veritabil ambasador al culturii românești, a reprezentat Timișoara, Banatul, România și Europa valorilor muzicale, a trăit cu o vitalitate copleșitoare încrederea în lumea de mâine, acestea fiind doar câteva argumente care îl recomandă drept una dintre personalitățile definitorii ale culturii contemporane.