Șantierul pentru noua maternitate și cel pentru extinderea UPU Spitalul Județean Timișoara au fost verificate pe teren de administratorul județului, Marian Constantin Vasile.
Cele două proiecte, care contribuie la consolidarea Timișoarei ca hub medical, se află în atenția Consiliului Județean Timiș și sunt monitorizate periodic pentru a preveni încetinirea sau întreruperea lucrărilor.
Șantierul de la UPU se află într-o ușoară întârziere cauzată de descoperirea unei conducte secundare de oxigen și a alteia de canalizare chiar în perimetrul de construire, deși niciuna nu figura în planurile de proiectare pe baza cărora a demarat șantierul. Din fericire, în urma unei bune colaborări între toate părțile implicate, am reușit să mutăm conducta de oxigen în condiții de siguranță și am deviat canalizarea, iar constructorul spune că poate recupera întârzierea datorată situației neprevăzute.
Pe șantierul de la noua maternitate, constructorul se pregătește să pună primul strat de beton, dacă vremea permite, iar până la începerea sezonului rece va fi finalizat subsolul clădirii. Ne dorim ca lucrările să fie continuate și în iarnă, mai ales că subsolul are un grad mare de complexitate și este proiectat pentru fluxuri medicale, nu pentru camere tehnice. Întrebat despre dotările medicale existente în plan, Marian Vasile, administratorul județului, a răspuns:
„Chiar dacă autorizația de funcționare va fi pe 2023, echipamentele în valoare de trei milioane de euro achiziționate de Spital cu sprijinul Consiliului Județean vor intra pe bugetul anului viitor, deoarece vrem să lansăm achiziția din timp, să evităm posibile blocaje de livrare, așa cum am văzut că s-a întâmplat în context pandemic”.
Supraveghere atentă asupra evoluției lucrărilor
Șantierul noii maternități, pe care Consiliul Județean o construiește cu bani europeni, se desfășoară sub coordonarea simultană a constructorului, proiectantului și a dirigintelui de șantier – reprezentant al CJ Timiș. Au fost prevăzuți 120 mp pentru birouri și chiar o sală de ședințe, în containere, pentru buna desfășurare a lucrărilor și pentru facilitarea sincronizării între părțile implicate.
Administratorul județului, Marian Constantin Vasile, a fost prezent la întâlnirea cu avizatorii (Aquatim, Colterm, Delgaz Grid, Enel și Telekom), pentru a se asigura că lucrările nu vor afecta utilitățile aferente blocurilor de locuințe din proximitatea șantierului. Amplasamentul este liber de sarcini, are toate avizele necesare, iar constructorul crede că nu va întâmpina probleme. Lucrările vor fi finalizate în 22,5 luni, dar constructorul estimează ridicarea structurii de rezistență chiar mai repede decât este prevăzut în contract.