Activitatea în organisme, structuri, rețele și instituții europene
Adunarea Regiunilor Europene (ARE) – cea mai mare rețea independentă de regiuni din Europa – Reprezintă 150 de regiuni şi organizaţii din 30 de ţări. Creată în 1985, Adunarea Regiunilor Europene (ARE) este o reţea independentă a regiunilor europene şi cea mai mare organizaţie de cooperare interregională din Europa lărgită. Adunarea Regiunilor Europene este purtătorul de cuvânt la nivel politic al regiunilor şi partenerul cheie al instituţiilor europene şi internaţionale cu privire la problemele esenţiale de competenţă regională. Organizaţia promovează diversitatea regiunilor şi o transpune în practică. Încurajează principiul subsidiarităţii şi a structuri regionale democratice.
Judeţul Timiş şi AREÎncă de la aderarea la acest organism european în 1994, județul Timiș se implică activ în viața acestuia. În fiecare an participă la întâlnirile statutare desfășurate în cadrul acestui organism, și anume Plenare de lucru, Adunări generale, reuniuni ale Biroului ARE, care au rolul de a menține județul nostru conectat la politicile europene pentru următorii ani. De-a lungul anilor, judeţul Timiş a fost puternic implicat în activitatea diferitelor comisii tematice deţinând chiar preşedinţia comisiilor 1 şi 2 şi implicit este membru în Comitetului de conducere ARE.
Creată în anul 1997 Euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa a creat cadrul necesar comunităţilor locale pentru a se manifesta şi a strânge legăturile de prietenie şi de cunoaştere reciprocă a locuitorilor de o parte şi de alta a graniţelor şi, nu în ultimul rând, pentru dezvoltarea de proiecte, spre bunăstarea cetăţenilor.
Prezentare DKMT Pagina oficială DKMTComitetul European al Regiunilor (CoR) este un organism consultativ al UE înfiinţat în anul 1994, format din reprezentanți ai celor 27 de state membre, aleși la nivel local și regional. Prin intermediul CoR, aceștia își pot exprima în mod direct opiniile cu privire la legislația UE care are impact asupra regiunilor și orașelor. CoR le oferă regi unilor și orașelor posibilitatea de a se implica oficial în procesul legislativ al UE, asigurându-se că punctele de vedere și nevoile autorităților locale și regionale sunt respectate.
Judeţul Timiş şi CoR
Județul Timiș participă la evenimente menite să faciliteze schimbul de bune practici și conlucrarea în scopul contribuției la dezbateri europene pe teme de actualitate precum creșterea și ocuparea forței de muncă, dezvoltarea și subsidiaritatea, combaterea schimbărilor climatice și cooperarea transfrontalieră.
Prezentare CoR Prezentare judeţul Timiş şi CoRRețeaua de huburi regionale pentru evaluarea implementării politicilor UE. Membrii acestei rețele monitorizează punerea în aplicare a politicilor UE pe teren și se asigură că vocile a sute de părți interesate de la nivel regional și local sunt luate în considerare atunci când aceste politici sunt evaluate la nivel european.
Prezentare RegHub Pagina oficială RegHub Platforma “Pregătiți pentru viitor” F4F
DR Vest face parte din ansamblul organismelor şi instrumentelor financiare, regionale şi naţionale descris drept sistemul naţional al dezvoltării regionale. ADR Vest reprezintă una dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României, regiunea vestică, şi acţionează în vederea dezvoltării şi promovării regiunii, la nivel naţional şi internaţional.
Prezentare ADR Vest Pagina oficială ADR VestUniunea Națională a Consiliilor Județean din România UNCJR – este o organizație neguvernamentală care reunește Consiliile Județene din România. Scopul UNCJR este creșterea autonomiei locale reale prin accelerarea procesului de descentralizare precum şi dezvoltarea dialogului social și a parteneriatului cu autoritățile administrației publice centrale. Prin obiectivele sale, UNCJR dorește, printre altele, creșterea gradului de implicare și participare a autorităților administrației publice locale în procesul decizional și reprezentarea acestora la nivel național sau creșterea transparenței în ceea ce privește serviciilor publice oferite cetățenilor.
Prezentare UNCJR Pagina oficială a UNCJRCongresul Puterilor Locale și Regionale este o instituție a Consiliului Europei, responsabilă pentru întărirea democrației locale și regionale în cele 47 de state membre și evaluarea aplicării Cartei europene a autonomiei locale. Fiind vocea municipalităților și a regiunilor europene, ea lucrează la încurajarea consultării și a dialogului politic între guvernele naționale și autoritățile locale și regionale, prin cooperarea cu Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.
CEPLI – Confederația Europeană a Autorităților Locale de nivel Intermediar, creată în 2008, este prima rețea europeană formată în mod liber între asociațiile naționale de departamente și alte administraţii echivalente acestora, din statele membre ale Uniunii Europene.
Rolul acestei confederații este de a promova interesele organismelor intermediare la nivel european și de a le reprezenta în fața instituțiilor europene.
Prin activităţile sale, CEPLI îşi propune să contribuie la o Uniune Europeană apropiată de comunităţile locale și cetățeni acestora, în contextul în care viitorul acestui proiect care susţine o societate democratică şi solidară la nivel european este provocat, pe alocuri, de o repliere națională, periculoasă pentru toți europenii.
Prezentare CEPLIComisia Europeană este instituția UE care are monopolul inițiativelor legislative și al competențelor executive importante în domenii precum concurența și comerțul exterior. Este principalul organ executiv al Uniunii Europene și controlează punerea în aplicare a dreptului Uniunii și respectarea tratatelor de către statele membre; Comisia conduce, de asemenea, și comitetele responsabile de punerea în aplicare a dreptului Uniunii.
Prezentare CE Pagina oficială a CEUniunea Europeană (UE) este o uniune economică și politică între 27 ţări europene. Ceea ce a început ca o uniune pur economică a evoluat treptat, devenind o organizație care acționează în numeroase domenii de politică diferite, de la politici climatice, mediu și sănătate la relații externe, securitate, justiție și migrație. Această schimbare s-a reflectat în modificarea, în 1993, a denumirii Comunității Economice Europene, aceasta devenind Uniunea Europeană.
De mai bine de jumătate de secol, UE asigură pacea, stabilitatea și prosperitatea, ajută la creșterea nivelului de trai, lansând și moneda europeană unică: euro. În prezent, peste 340 de milioane de cetățeni ai UE din 19 țări folosesc euro ca monedă proprie și se bucură de avantajele pe care le oferă aceasta.
Prezentare UE Pagina oficială a UE
Pagina EU şi UE Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene Egalitatea de gen