Administrația județeană a depus, în luna octombrie 2022, 13 proiecte pentru a obține finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C5 – Valul renovării, solicitând în total suma de 80.819.887,7 lei fără TVA. Inițiativele vizează renovarea energetică a mai multor obiective de infrastructură educațională, administrativă și de îngrijire și asistență pentru persoanele cu dizabilități.
Astăzi au fost semnate două contracte de finanțare depuse în runda a doua. Astfel, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Păunescu din Recaș vor fi executate lucrări de reabilitare termică a clădirii și de modernizare a sistemelor de instalații, inclusiv cu sisteme alternative de producere a energiei termice și electrice din surse regenerabile. Totodată se va realiza termoizolarea pereților exteriori, a acoperișului și a soclului, precum și schimbarea instalației de încălzire, modernizarea instalației de apă caldă și a celei electrice și nu în ultimul rând, va fi montat un sistem de climatizare cu recuperare de căldură. Valoarea totală a acestei investiții este de 5.897.812,04 lei fără TVA.
Cel de-al doilea proiect pentru care s-a semnat contractul de finanțare va asigura renovarea energetică moderată a clădirii Corp C1 – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Găvojdia. Și în acest caz vor fi executate lucrări de reabilitare termică a clădirii și de modernizare a sistemelor de instalații din clădire. Dintre lucrările prevăzute, amintim: termoizolarea pereților exteriori, a acoperișului și a soclului; înlocuirea în totalitate a tâmplăriei; modernizarea instalației de încălzire și a celei de iluminat artificial; dotarea clădirii cu un sistem de ventilație centralizat și cu unul de climatizare tot centralizat; utilizarea de surse regenerabile; realizarea unui sistem de ventilație/climatizare cu recuperare de căldură. Valoarea totală eligibilă a investiției este de 4.388.291, 69 lei fără TVA.
„Toate aceste lucrări vor contribui la creșterea eficienței energetice, la consolidarea seismică și la reducerea riscului la incendiu, conferind, astfel, un grad de siguranță sporit. Continuăm seria investițiilor pornite din bugetul județului și căutăm în permanență surse noi de finanțare”, spune Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Sumele prezentate sunt pentru cheltuielile eligibile finanțate 100% prin PNRR, la care se adaugă valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile, sumă asigurată din bugetul de stat.