Elevii de la Liceul de Arte Plastice, în excursie la Muzeul Traian Vuia

Vineri, 13 mai 2016, 28 de elevi de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, participanți la concursul școlar de creație „Destinații în Timiș: Muzeul Traian Vuia și zona Făget”, însoțiți de cadre didactice, au fost în excursia oferită de APDT Timiș, în comuna Traian Vuia, unde există un muzeu al aviației, care poartă numele inventatorului român, născut în localitate.

Ziua a fost una norocoasă pentru excursioniști, sfidând orice superstiție, pentru că vremea a fost bună până la amiază. La muzeu, elevii au beneficiat de ghidajul oferit de muzeograful Iusztin Zoltan, angajat al Muzeului Banatului, instituție care are în subordine punctul muzeal din comuna Traian Vuia.

Prezentarea făcută de ghid, dar și oferta concretă a muzeului – replici ale unor aparate de zbor, costume, panouri informative moderne, imagini, documente – au fost percepute ca interesante, tehnologia de început de secol XX fiind mai atractivă decât cea de un veac mai târziu, care acaparează de obicei orice adolescent care se respectă sau își respectă telefonul de ultimă generație.

Elevii au primit diplome de participare, suveniruri magnetice care promovează muzeul, pliante care conțin schițe ale aparatului de zbor, desenate de ei, iar eleva Ileana Benec a primit premiul special, o monografie bilingvă închinată lui Traian Vuia.

După vizita la muzeu, a urmat o deplasare în satul Surducu Mic, unde este amplasat un monument care marchează locul în care a fost locuința copilăriei lui Traian Vuia. Dealurile înverzite, casele cu obloane, gardurile din piatră, asemănătoare celor din Masivul Central Francez, iezii, fântânile au generat exclamații admirative în rândul artiștilor citadini: „parcă e satul străbunicilor”.

Muzeul Traian Vuia merită inclus în traseele excursiilor școlare organizate în județ, pentru valențele educative ale vizitei. De asemenea, starea bună a drumurilor, inclusiv a celor comunale, peisajele zonei înalte a județului, proximitatea față de bisericile din lemn din zona Făget, de lacul Surduc ș.a. sunt argumente pentru a face o oprire în comuna Traian Vuia.

Concursul „Destinații în Timiș: Muzeul Traian Vuia și zona Făget”, a fost organizat de ADETIM (Agenția pentru Dezvoltare Economico-Socială Timiș), împreună cu APDT (Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș) și Liceul de Arte Plastice din Timișoara, în cadrul programului Școala Altfel.

Asociația a inclus creații ale elevilor pe un pliant informativ destinat muzeului, care va fi distribuit în info-centrele turistice din Timișoara și din comuna Traian Vuia. S-au realizat, de asemenea, suveniruri magnetice, care vor fi oferite gratuit turiștilor.